Advies over smart lampen

Sfeerbeeld smart lamp

Met smart verlichting bepaal je zelf de verlichting in het hele huis. Onder smart verlichting verstaan we alle lampen en armaturen die je aanstuurt met een smartphone, tablet en/of afstandsbediening. Smart lampen geven je dus de mogelijkheid om vanuit je luie stoel, overal in huis het licht te bedienen. Zo creëer je bij elke activiteit de juiste sfeer.

Hoe werkt smart verlichting?

Smart lampen maken via wifi of Bluetooth contact met een app op je smartphone of tablet. Op deze app stel je je verlichting naar wens in. De kanalen wifi en Bluetooth zijn de meest voorkomende communicatiekanalen en hebben beiden een aantal voor- en nadelen:

Wifi lampen
  • Je bedient de smart lampen ook buitenshuis.
  • Je kunt je bestaande set uitbreiden tot zeer veel lampen.
  • Je hebt vaak een bridge nodig om de lamp de gebruiken.

  • wifi lampen

Bluetooth lampen
  • Geen internetverbinding nodig om de lampen te bedienen.
  • Je sluit de lampen direct aan zonder bridge.
  • Er kunnen niet heel veel lampen aangesloten worden.

  • Bluetooth lampen

Smart lampen worden zowel los als in startpakketten aangeboden. Een startpakket bestaat vaak uit 2 tot 3 lampen en een bridge of hub. Deze bridge is daadwerkelijk de ''brug'' tussen de wifi verbinding en de lampen. Als je al in het bezit bent van een aantal smart lampen en je wilt uitbreiden, let er dan goed op dat je met hetzelfde merk uitbreidt. Smart lampen van verschillende merken communiceren niet met elkaar.

Startpakketten
Losse smart lampen

Kan ik de lampen ook buitenshuis bedienen?

De buren het licht aan of uit laten doen terwijl je op vakantie bent is met smart verlichting verleden tijd. Veel merken bieden namelijk de optie om buitenshuis je verlichting aan en uit te zetten. Met de app op je smartphone of tablet, stel je een timer in of bedien je handmatig de verlichting. Zo houd je ongewild bezoek buiten de deur.

Op afstand bedienbare smart lampen

Kan ik de lampen koppelen met andere 'slimme' producten?

Lifx IFTTT

Veel smart lampen zijn gekoppeld aan de IFTTT internetdienst. Met IFTTT creëer je zogenaamde recepten waarmee je jouw smart lampen koppelt aan andere kanalen of producten. IFTTT staat voor: If this, then that. Je kunt hiermee bijvoorbeeld instellen dat wanneer het weer omslaat naar een flinke regenbui, de lamp een lichtsignaal geeft zodat je weet dat je je paraplu mee moet nemen. Of koppel de lampen aan een smart rookmelder. Wanneer de rookmelder afgaat licht de lamp rood op en knippert als extra signaal.

Smart lampen geschikt voor IFTTT

Welke extra opties bieden smart lampen?

Smart lampen komen met vele extra opties die je van gemak voorzien. Denk hierbij aan verschillende lichtscènes voor de juiste sfeer in huis, of een timerfunctie voor het inschakelen van je verlichting op een bepaalde tijd. Vaak heb je voor deze opties wel aparte apps nodig.


Timer- en wekfunctie

Gebruik je smart lamp ook als wake-up light met de timer-en wekfunctie. Wanneer je smart lampen in je slaapkamer hebt is de wekfunctie een fijne optie. Je wordt rustig gewekt door langzaam toenemend licht. De timerfunctie is handig wanneer je op een bepaalde tijd de verlichting aan en uit wilt schakelen.

Smart lampen met timerfunctie

Muziekintegratie

Wanneer je smart lampen hebt met muziekintegratie, is een feestje is zo gebouwd. Deze optie maakt het mogelijk de lampen op het ritme van je favoriete muziek af te stemmen. Kies voor smart lampen met gekleurd licht en elk feestje is een kleurrijk feestje.

Smart lampen met muziekintegratie

Lichtscènes

Veel merken programmeren lichtscènes op hun apps waardoor je met 1 druk op de knop de sfeer verandert. Elke scène geeft een andere sfeer in huis. Zo zijn er lichtscènes voor als je je moet concentreren, maar ook lichtscènes die bedoeld zijn om bij te relaxen.

Smart lampen met lichtscènes

Sociale berichtgeving

Ben jij graag op de hoogte van alle social media? Met smart lampen in huis word je op een bijzondere manier op de hoogte gesteld van een bericht. Je stelt via een app je smart lampen zo in dat ze een lichtmelding geven wanneer je een bericht krijgt.

Smart lampen met sociale berichtgeving
Sfeerbeeld smart lamp

Passen de lichtbronnen in mijn gewone lampen?

De meeste lichtbronnen (smart lampen) zijn voorzien van een E27 fitting, al behoort ook een E14 fitting tot de opties. De E27 fitting is een standaard fitting die in de meeste armaturen past. Ga vooraf wel goed na of de E27 fitting in jouw lamp past. Ook smart spots hebben de meest voorkomende GU10 fitting. Smart lampen zijn groter dan normale peertjes en gloeilampen. Let er op dat je lampenkappen groot genoeg zijn voor de smart lampen. Het staat niet zo mooi als de smart lamp boven je lampenkap uitkomt.

Smart lampen met E14 fitting
Smart lampen met E27 fitting
Smart lampen met GU10 fitting

Naast lichtbronnen bestaan er ook complete armaturen met ingebouwde lampen. Je kiest voor een armatuur wanneer je nog geen bestaande lampen hebt of een smart lamp wilt toevoegen aan je bestaande systeem. De lichtbronnen in deze armaturen kun je niet vervangen. Wel gaan ze, net als alle andere LED-lampen, erg lang mee.

Hoe maak ik optimaal gebruik van mijn smart lamp?

Er zijn verschillende accessoires die het gebruik van je smart verlichting nóg makkelijker maken. Zo zijn er wifi-repeaters die het wifi signaal versterken. Dit kan handig zijn wanneer je in een groot huis woont en een grote ruimte moet verlichten. Ook een nieuwe router kan van pas komen. Vaak hebben bestaande routers niet genoeg poorten om een bridge op aan te sluiten. Wanneer je niet genoeg stopcontacten bij de router in de buurt hebt, kies je voor een stekkerdoos. De meeste bridges moet je ook aansluiten op netstroom. Met smart plugs houd je direct bij hoeveel stroom je verbruikt.

Wifi-repeaters
Routers
Stekkerdozen
Smart plugs

Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over smart lampen? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Eerder bekeken door jou